Som jag skrev i inlägget igår så började min resa i samband med min anmälan till Stockholm Marathon. Och det mesta har varit en mental resa, som handlat om inställning, utmaningar, hantera svackor, att klara av att ligga på topp, att ifrågasätta normer och invanda beteenden.
Vi kan styra vad vi tänker. Vi kan styra våra reaktioner – om vi övar på att styra dem.
Det lättaste att börja öva på är vädret. Vädret kan vi inte påverka, men vi kan reagera på det.
Vi kan klaga över att det regnar, vi kan sucka över att det varit varmt alldeles för många veckor, vi kan gnälla över snön, vintern och kylan. Eller, så kan vi välja att inte reagera.
Det där att acceptera det vi inte kan göra någonting åt. Det handlar inte om att ha en slapp inställning eller en whatever-attityd. Det handlar om att lära sig att hantera sina negativa känslor. Bara för att alla skulle reagera negativt på en situation, betyder det inte att det är rätt sätt att agera.
När du kommer till en situation där du märker att du reagerar med negativa känslor.
1. Fundera över om du kan göra någonting åt det.
2. Fundera på om du kan/vill lämna situationen.
3. Om du inte kan göra någonting åt situationen eller inte kan/vill lämna den – acceptera den som om du själv har valt den.
Som t.ex. någon sitter i bilen bredvid mig och gnäller konstant på min bilkörning (förmodligen helt omedveten om sin negativitet). Kan jag göra något åt det? Ja, jag kan låta hen ta över. Kan jag lämna situationen? Ja, hen har körkort och kan ta över ratten. 3. Nej, hen har inte körkort och kan inte ta över. Gilla läget och/eller säga åt personen i fråga att hålla tyst.
Och vädret då. Nej, vi kan inte göra något åt det, mer än att hålla oss inomhus/utomhus eller flytta/åka utomlands där vädret passar oss bättre. Om inte, ja, vad finns att göra? Inget mer än att sluta lägga negativ energi på sådant vi inte kan påverka.
Så, vilka situationer i ditt liv har du som du skulle vilja göra någonting åt?
Kan du göra något åt dem, eller är det dags att acceptera dem som de är, och lägga energin på glada tankar?
Kommentera gärna här nedanför.